feb 28 2012

EHA Egyesület: nyilvános ügynöklistákat!

 „Valljuk, hogy a huszadik század erkölcsi megrendüléshez vezető évtizedei után múlhatatlanul szükségünk van a lelki és szellemi megújulásra.

Bízunk a közösen alakított jövőben, a fiatal nemzedékek elhivatottságában. Hisszük, hogy gyermekeink és unokáink tehetségükkel, kitartásukkal és lelkierejükkel ismét naggyá teszik Magyarországot.” (Magyarország Alaptörvénye, Nemzeti Hitvallás)

 

Mi, konzervatív fiatal joghallgatók az előttünk álló életet tiszta lappal akarjuk kezdeni. Az Alaptörvénnyel összhangban valljuk, hogy a szellemi és lelki megújulásra kell építenünk a közös jövőnket, éppen ezért a múlt lezáratlan ügyeiből származó terheket nem kívánjuk magunkkal cipelni a következő évtizedekben.

A rendszerváltás hibája azon a téves feltételezésen alapult, hogy az idő múlásával a kommunista-szocialista rendszer ügynökeinek, tartótisztjeinek erkölcsi felelőssége elfelejtődik. Az ügynökmúlt rendezetlensége ugyanakkor azóta is több közéleti és magánéleti konfliktus alapja. Bárki bármikor megvádolható, és a vádak egyértelmű bizonyítása vagy cáfolata a nyilvánosság előtt lehetetlen.

Üdvözöljük az Országgyűlés, valamint a Kormány azon döntéseit, melyekkel 2010 óta bizonyítja elhivatottságát a kommunista múlttal való szembenézés terén, így többek között az emberiesség elleni bűncselekmények elévülhetetlenségéről szóló törvényt és az Alaptörvény kommunizmusra vonatkozó passzusait. Fontosnak tartjuk, hogy a múlt lezárását és az azzal való teljes szembenézést az Országgyűlés további jogszabályi eszközökkel tegye lehetővé. Magyarország és a mi generációnk jövőjét nem lehet be nem vallott titkokra, félreértésekre és feltételezésekre építeni. Tisztán akarunk látni: ki lehet erkölcsi példa számunkra, és ki nem. Tisztában vagyunk a kérdés összetettségével, ezért a szabályozás alapos kimunkálást igényel. Mintaként ajánljuk az ügynökkérdés német (Gesetz über die Unterlagen des Staatssicherheitsdienstes der ehemaligen Deutschen Demokratischen Republik, 20.12.1991), illetve román (Ordonanta de urgenta privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii, oug nr. 24/2008) szabályozását.

Bízunk benne, hogy a közeljövőben a parlament egy, a kormányerők által is támogatott, alaposan kidolgozott törvényjavaslattal oldja meg az ügynöklisták körüli tarthatatlan helyzetet.

Az Együtt a Hallgatókért Kulturális és Közéleti Egyesület nevében:

Ernyei Magor és Fehér Zoltán 

Share/Bookmark


A bejegyzés trackback címe:

https://rehabonline.blog.hu/api/trackback/id/tr534220717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.02.28. 20:30:32

Naívság azt hinni, hogy a jelenlegi kormányerők, - akiknek jelentős része maga is a kommunista elit része és haszonélvezője volt - ezeket az adatokat ki fogja adni.
Csak szemezgetés folyik belőle, rövidtávú politikai érdekek mentén.
Ott a német példa! Mi a gond azzal?? Illetve a jelenlegi elvtársak komcsi múltját tekintve értem, hogy mi a gond azzal...
Igen, tessék nyilvánosságra hozni, mindenki ismerhesse meg pl. a német minta alapján a rá vonatkozó részeket. Nagyon fél ettől is a jelenlegi hatalom... Miért? Még csak találgatni sem kell! :)
Elvtársaink a spájzban vannak! A coci elvtársaktól miben is különböznek?
Ennyire Ti sem lehettek naivak!

Nils. H 2012.02.29. 06:17:32

Rég olvastam ilyen netto seggnyalást.
süti beállítások módosítása