dec 11 2010

Az EHA képviselte a hallgatókat az AFCO bizottság és a civil szervezetek találkozóján

Pénteken került sor az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottságának (AFCO) és a magyar civil társadalom képviselőinek találkozására az Országgyűlés Delegációs termében. A találkozóra kilenc civil szervezet kapott meghívót, többek között a Civil Összefogás Fórum, a Pro Minoritate Alapítvány és az Együtt a Hallgatókért (EHA) Egyesület.

A találkozó első fél órájában a delegáció tagjai, illetve a civil szervezetek képviselői mutatkoztak be, majd Carlo Casini bizottsági elnök a polgári kezdeményezésről és az európai parlamenti választási eljárás szabályainak módosításával kapcsolatban kérte ki a civil szervezetek véleményét. Az EHÁ-t képviselő Ernyei Magor kifejtette, hogy az egyesület üdvözli azokat az új jogi eszközöket és jogintézményeket, melyek az európai identitás erősítését szolgálják –ilyen a polgári kezdeményezés, és az európai transznacionális lista gondolata – ugyanakkor hozzátette, hogy az európai identitásnak a mindennapokban is kézzelfoghatónak kell lenni, ezért annak erősítése sokkal inkább az oktatás, kultúra és a civil társadalom feladata, mintsem kizárólag a felülről lefelé építkező politikáé. Ismertette továbbá az AFCO delegáció tagjainak az EHA által készített felmérést, melyre 140 ÁJK-ás hallgató válaszolt. Ebből kiderül, hogy a válaszadók döntő többsége optimista az európai integrációt illetően, ugyanakkor a nemzeti identitás legalább ugyanolyan fontos a hallgatók számára, mint az európai. Végül reményét fejezte ki, hogy a civil kezdeményezés népszerűbb jogintézmény lesz a magyar Alkotmányból ismert népi kezdeményezésnél.

A megbeszélést követően sajtótájékoztatót tartott a bizottság.

 

Share/Bookmark


A bejegyzés trackback címe:

https://rehabonline.blog.hu/api/trackback/id/tr312508789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása